Workshopprogramma HKU X
najaar 2021

A: IK ONTWERP

De workshops binnen Ik Ontwerp helpen je om te verkennen welke kanten je op kunt met je talent en waar kansen liggen om te opdrachten binnen te halen in andere contexten of met andere disciplines.

Ik ontwerp 1 – vrijdag 17 sep 10:00-12:00u:

Startpunt bepalen

Bepalen startpunt: waar sta je als creatief professional? Waar wil je eind januari staan? Waar werk je naartoe? Welke ondernemerschapscompetenties heb je al goed ontwikkeld en waar kun je nog aan (samen)werken? Deze workshop helpt je om realistische doelen te bepalen en verder scherp te stellen. Je krijgt daarnaast voorbeelden van hoe andere X’ers de fase na hun studie hebben aangepakt en wat daarbij wel en niet werkte.

Ik ontwerp 2: vrijdag 15 okt 10:00-12:00u:

Aanbod en doelgroep bepalen

Weet je al goed wie je publiek is? Weet je waarom opdrachtgevers juist bij jou terechtkomen? In deze workshop benoem je je doelgroep en maak je duidelijk welke diensten of producten je wel en niet biedt. Welke waarde creëer je met je projecten? Sociale waarde? Culturele waarde? Andere waarde? Lost jouw project een probleem op of verwoord je dit anders?

Ik ontwerp 3: vrijdag 12 nov 10:00-12:00u:

Positie bepalen

Wat is positionering? Hoe zorg je dat je publiek of opdrachtgevers je kunnen vinden en op waarde schatten wie je bent en wat je maakt? Hoe kun je je eigen merk beter positioneren?

B: IK DEEL

De workshops Ik Deel helpen je om je toegevoegde waarde, je producten en je diensten helder te beschrijven en te pitchen voor verschillende doelgroepen, zowel fysiek als online.

Ik deel 1: vrijdag 15 okt 13:00-15:00 uur:

Wie ben jij & wat wil jij?

1. Er was eens…
Waarom doe jij wat je doet? Waarom maak jij wat je maakt? Waarom ben je niet gewoon banketbakker geworden? In deze workshop gaan we op zoek naar het ‘waarom’ van jouw kunstenaarschap. We kijken samen of je artist’s statement dit goed reflecteert en wat er eventueel beter kan.

Ik deel 2: vrijdag 12 nov 13:00-15:00 uur:

Wat maak je & wat kun je?

2. Niemand weet, niemand weet…
…dat jij Repelsteeltje heet. Laten we daar verandering in brengen. Want voordat jij de wereld kunt gaan veroveren, moeten ze wel eerst weten wie je bent, toch? Op basis van je artist’s statement en alle informatie die we in les 1 hebben verzameld en besproken, gaan we aan de slag met het verbouwen van dat materiaal tot bijvoorbeeld een product statement of een kick-ass acquisitietekst.

Ik deel 3: vrijdag 26 nov 13:00-15:00 uur:

Schrijven voor social media, website, blogs etc.

3. Wat er toen gebeurde zal je schokken en verbazen
Je hebt nu een aantal goede teksten waarop je kunt terugvallen. Maar hoe houd je de aandacht vast? Hoe creëer je content voor je website en/of social media waarmee je jouw ideale publiek of klant of afnemer weet te interesseren? We bespreken de manieren waarop je jouw publiek aan je kunt binden en gaan aan de slag met storytelling voor jouw dienst of product.

Workshopdocent: Christine Geense
Christine studeerde in 2007 af aan Writing for Performance van de HKU en werkte daarna als hoorspel- en toneelschrijver, redacteur en schrijfdocent. Sinds 2017 schrijft ze vooral fictie en non-fictie (verhalen en essays) en geeft ze les in hoe je een verhaal, of jouw verhaal, goed kunt vertellen.

C: IK LEG VAST

De workshops binnen Impact vastleggen helpen je met lastige kwesties als eigendomsrecht (welk deel van je project is van jou?) en het ontwerpen van samenwerkingsovereenkomsten met teamleden en externe partners.

Ik leg vast 1: vrijdag 1 okt 13:00-15:00u

Spreekuur met advocaat René Otto

René Otto werkt als advocaat voor creatieve ondernemers bij Van Iersel Luchtman. Hij is gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van intellectuele eigendom, commerciële contracten en arbeidsrecht. René adviseert daarbij op een laagdrempelige en praktische manier over de manier hoe jouw creatie kan worden beschermd en hoe deze het beste kan worden vercommercialiseerd. Gelet op zijn passie voor creativiteit en innovatie wijst hij daarbij niet alleen op de verplichtingen en beperkingen van de wet, maar juist ook op de juridische mogelijkheden om jouw doel te bereiken.

Ik leg vast 2: vrijdag 29 okt 10:00-12:00u

Introductie en Q&A met Pictoright

Pictoright is de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland: illustratoren, beeldend kunstenaars, grafisch ontwerpers, fotografen, architecten en andere beeldmakers (of hun erfgenamen). Deze beeldmakers kunnen zich kosteloos bij Pictoright aansluiten om aanspraak te maken op vergoedingen wanneer hun foto’s, beeldende kunst en grafisch ontwerpen gepubliceerd zijn in boeken, kranten of tijdschriften.

Wil je meer weten over hoe dat zit? En wil je weten of jij ook recht hebt op deze vergoedingen? Pictoright geeft een introductie en er is volop ruimte voor vragen.

Ik leg vast 3: vrijdag 26 nov 10:00-12:00u

Contracten met René Otto.

Overeenkomsten sluiten met teamleden en met opdrachtgevers/partners (contracten/offertes). Wat leg je vooraf vast? Hoe ga je om met onduidelijkheden of conflicten?

D: IK VERZILVER

De workshops binnen Ik verzilver helpen je met het bepalen van een goede (uur)prijs voor je werk, het opstellen van offertes en het schrijven van een goede fondsaanvraag inclusief begroting.

Ik verzilver 1: vrijdag 17 sept 13:00-15:00 uur

Tenders en ontwerpopdrachten

‘Tenders’ zijn betaalde opdrachten waar je als creatief individueel of als team voor kunt inschrijven. Regelmatig gooit HKU X een tender in de groep waarna je de kans hebt om een team te formeren en een voorstel te doen. De opdrachtgever gunt daarna een ontwerpopdracht aan het best passende voorstel en let daarbij op creativiteit, kwaliteit en prijs.
Welke mooie opdrachten, inkomsten en resultaten zijn er uit tenders voortgekomen?
Hoe lees je een tender? Waar letten de meeste opdrachtgevers op bij een voorstel?

Ik verzilver 2: vrijdag 1 okt 13:00-15:00 uur

Fondsen en subsidie-aanvragen schrijven

Lars en Tom nemen je mee in de wondere wereld van subsidies en fondsen. Zijn er mogelijkheden voor jouw project of idee? En hoe doe jij een aanvraag? Tijdens de workshop vul je een voorbeeldaanvraag in voor jouw project.

Ik verzilver 3: vrijdag 29 okt 13:00-15:00 uur

Netwerken met opdrachtgevers

Vrijdagmiddag 29 okt nodigt HKU X verschillende kleine en middelgrote bedrijven en culturele en maatschappelijke stichtingen uit in HKU X. Deze potentiële opdrachtgevers zijn geïnteresseerd in hoe jullie als X’ers (maatschappelijke) vraagstukken aanpakken en brengen ook zelf opdrachten in. Goed voor je netwerk en een test of je jouw creatief vermogen weet te vertalen naar verschillende vraagstukken.

Vragen? Mail hkux@hku.nl.