Digitaal maken,
digitaal verdienen?

Perspectieven op de maakpraktijk en kunstmarkt van morgen

24 november 2022
19:00-21:30 uur
IBB-laan 50 – Utrecht

Avondprogramma in HKU X

Verschillende sprekers delen de laatste ontwikkelingen rondom digitale maak- en verdienstrategieën.

Digitaal maken

Welke kansen biedt de opkomst van ‘Generative AI’ voor makers? En wat betekent het voor de positie van creatief professionals in het werkveld? Met Medialab SETUP

Digitaal verdienen

Wat kunnen NFT’s betekenen voor het verhandelen van (digitale) kunst? Welke kansen biedt dit makers en wat kunnen kunstenaars en galeriehouders met NFT-platforms?
Stephan Duquesnoy&Gustaaf Dekking

Programma

18:30-19:00
Inloop met soep en brood op de plank.

19:00-20:00 – Digitaal maken
Dankzij de snelle opmars van ‘Generative AI’ zoals GPT-3, DALL-E en Stable Diffusion is het eenvoudiger dan ooit om digitale illustraties, fotorealistische afbeeldingen en zelfs bewegend beeld te maken. Ook voor wie niet vaardig is met traditionele tools zoals Illustrator en Photoshop.
Welke (ethische) vragen roept generatieve AI op over de positie van creatief professionals in het werkveld? En hoe kun je AI-tools onderdeel maken van je maakproces?

20:15-21:15u – Digitaal verdienen
Non Fungible Tokens (NFT’s) maken het mogelijk om kunst op een nieuwe manier te verkopen en verhandelen. Welke kansen biedt dit voor makers van digitaal en fysiek werk? Hoe verhoud je je als galeriehouder tot nieuwe technologie én (ethische) bezwaren?

21:15-21:30u
Wrap-up en vooruitblik op een vervolgbijeenkomst.

Sprekers

Marissa Memelink

Marissa doet bij medialab SETUP al een aantal jaar onderzoek naar de (on)mogelijkheden van generatieve AI. Wat heeft ze geleerd van projecten als ‘Smeltkroezen met een Pottenbakrobot‘, ‘AI Smartlappen maken‘ en ‘Starry AI Bingo‘ over hoe makers kunnen samenwerken met AI-tools?

Stephan Duquesnoy

Stephan vertelt over hoe hij zijn digitale kunst verkoopt via NFT-platforms en online galleries en hoe hij daarin samenwerking opzoekt met andere digitale én fysieke makers.

Gustaaf Dekking

Gustaaf leidde galerie Mokum & Rutger Brandt en zet zich nu vanuit Artifund in als innovatiestrateeg in de museumwereld. Hoe verhouden de traditionele en digitale kunstwereld en -markt zich tot elkaar? Wat kunnen NFT-platforms leren van galeries en andersom?

Inschrijven

Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk voor HKU-medewerkers, -studenten & alumni.

Aan overige deelnemers vragen we een eigen bijdrage van 12,50 euro. Dit bedrag is inclusief soep/broodjes. Je ontvangt een betaallink na inschrijving.

Er is ruimte voor slechts 50 deelnemers, dus schrijf je direct in via het aanmeldformulier hieronder. Je ontvangt een aantal dagen voor de 24e een bevestiging via email.

  • Bijv. Medewerker, Student, Afgestudeerde, Geen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Mail hkux@hku.nl of app 06-23076284